2021/10/26

Gecikmiş Film Listesi

Bir arkadaşım, babasının doğum gününde kendisi için bir liste talep etti.

Musmutlu filmler ya da animasyonlar... Liste yapmak kolay da listeye yoğunlaşmak zor. Hele insanın başında türlü sorunlar varsa.

Aylar geçti, liste yapabilecek duruma geldim. Listeyi yaptım, fakat o kadar zamam geçti ki listeyi paylaşacak yüzüm kalmamıştı. Aklıma, onun doğum gününde listeyi bu mecradan paylaşıp hem özür dilemek hem de doğum gününü kutlamak geldi.

Şans bu ya, neredeyse iki yıldır görüşmediğim arkadaşımla doğum gününden iki elin parmağından az süre önce görüşebildim.

İzlenecek film söylememi istedi. Laf cambazlığı yapıp atlatabilirdim ya da başka başka filmler önerebilirdim. Yapamadım. Borç yiğidin kamçısıymış cidden. O an kıvırmak yerine, on filmlik bir liste hazırladığımı, doğum gününde paylaşacağımı söyledim.

Dert olmuştu onca haftadır kendisine liste verememek...

On tane film seçmek kolay. Mutlu edecek on filmi seçmek de kolay. Zor olan izlemediğini düşündüğüm/tahmin ettiğim filmler arasından seçmek zor.

Eski konuşulanları, yazılanları, sohbetleri zihinde didik didik etmek zor.

Gelelim listeye... İçinden bir mutluluğun geçtiği ya da bir şekilde bir mutluluk barındıran filmler:


Kimi no Na wa. (2016)

İki liseli çocuğun büyüme hikayesi. Afiştede görülebilen Tiamat kuyruklu yıldızının gelişiyle olaylar gelişir. 

Filmi, Your Name. veya Senin Adın isimlerinde de bulabilirsin. Hatta dilersen 君の名は。şeklinde de aratabilirsin. :)



The Peanut Butter Falcon (2019)

En büyük hayali güreşçi olmak olan bir gencin hayallerine yolculuğunu anlatan film. Zaten ülkemizde Hayallerin Peşinde adı ile seyirciyle buluştu. Biz yaştakiler bu filmi izlerken bir yerde "Ob-La-Di Ob-La-Da" şarkısını mırıldarlar tahminim.




Wolfwalkers (2020)

Bir genç kız, kurtlardan korkan eli meşaleli kasabalılar ve kurtlar. Bu sene verilen akademi ödüllerinde ekibindeymişim gibi desteklediğim iki filmden animasyon olanı. Diğerinin mutlulukla bir yakınlığı yok, bu listede de işi yok o zaman.






The Boy Who Harnessed the Wind (2019)

Rüzgârı Dizginleyen Çocuk'u izler izlemez düştüğüm not aşağıda:

"Muhteşem değil, kesinlikle değil...

Ama anlattığı hikaye, biraz düşük tempolu olsa da, hem heyecanlandırıyor hem de mutlu ediyor."




Ōkami Kodomo no Ame to Yuki (2012)

Aile, büyümek ve annelik kavramlarına yoğunlaşmış bir animasyon. Wolf Children adıyla dünyada arz-ı dîdâr eden filmin yönetmeni Mamuro Hosoda'nın listede bir filmi daha var.




It Happened One Night (1934)

Guguk Kuşu (1975) ve Kuzuların Sessizliği (1991) en iyi film, yönetmen, senaryo, kadın oyuncu ve erkek oyuncu olmak üzere beş dalı süpüren üçüncü (esasen yapım yılına göre ilk) film. 

Dünyadaki rastgele bir ülkede rastgele bir yıl çekilmiş romantik-komedi filmi, bir şekilde bu filme sırtını yaslamış oluyor. 

Ülkemizde, İki Gönül Bir Olunca adı ile gösterilmiş. İşin ilginç yanı bu klişe isimde ülkemizde hiç film çekilmemiş. Çarpıcı.





Ferris Bueller's Day Off (1986)

Ülkemiz televizyoncularının atladığı filmlerden. Elbette her gün uyumadam, yemeden, içmeden önümde ekranlar açık vaziyette televizyon izlemiyordum çocukken. Film tam da MagicBox InterStar'ın on günde bir verip ezberleteceği türden bir film. Nasıl atladılar ya da nasıl atladım emin değilim. Fakat yönetmen John Hughes'ün Uçaklar, Trenler ve Otomobiller filmi Kanal 6'da her mevsim en az bir kere verilirdi.

Ferris Bueller'la Bir Gün, eğlenceli, komik ve mutlu edici bir film.





Harvey (1950)

Harvey filmi de sanki ülkemiz televizyoncularının atladığı bir film. Sonuçta haklı olabilirler. Yakışıklı James Stewart bu filmde bir aşk yaşamıyor, bir güzel kadının koynundan çıkıp diğerinin koynuna zıplamıyor. Zıplaması ile meşhur bir hayvan olan tavşan familyasının bir ferdi olan Harvey ile arkadaşlık ediyor. 




A Beautiful Day in the Neighborhood (2019)

Mahallede Güzel Bir Gün, içerisinde bir televizyon programını barındıran bir film. Genel olarak baktığımızda iyi film olmasına rağmen mutluluk vermesi bakımından biraz kırık not alabilir. Mutlu eden ne peki? Fred Rogers yerine ülkemizden birini koyunca insan mutlu oluyor.




Mirai (2018)

Mamuro Hosoda önceden belirttiğim üzere listeye ikinci kez geliyor. 

İlk kez bir Japon animasyonu Cannes'da ilk gösterimini yapmış. Ghibli yapımı olmayıp Japonya'dan Oscar'a aday ilk film bu. Bu özellikler güzel ama en fazla yapımcısını, ekibi mutlu eder. Peki ya film? Film, kardeşi olan hatta sadece ailesi olan herkesi mutlu eder.





Umarım listede izlemediklerin çoğunluktadır, doğum günün kutlu olsun. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.